2012 m. kovo 26 d., pirmadienis


Gausu vitaminų ir mikroelementų
Želatina – tai gyvulinės kilmės baltyminių dalių mišinys – drebučiai, susidarantys vandenyje verdant kaulus, odas ir kitas dalis, kuriuose yra kolageno, baltymų. Nekaloringa želė, kurioje yra fiziologiškai aktyvių mikroelementų: magnio, natrio, kalio, jodo ir seleno, yra ypač naudinga vaikams ir senyviems žmonėms, laikantis specialių dietų, didelių fizinių ir nervinių krūvių metu. „Laikui bėgant žmogaus organizmas sensta, oda raukšlėjasi, mažėja kaulų, raiščių ir sąnarių elastingumas, dėvisi kremzlės, skilinėja nagai, nušiursta plaukai. Štai tada būtina vartoti kolageną: šaltieną, drebučius, želė. Dar senovėje, kai žmonės išmoko žiesti puodus ir išvirė pirmąjį viralą, įsitikino, kad jų organizmas geriausiai įsisavina drebučių tipo maistą. Todėl jau nuo seniausių laikų drebučiais buvo maitinami vaikai ir seneliai, ligoniai, nusilpę žmonės“, – sako nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas Vincentas Sakas. Žmogaus organizme kolagenas sudaro ketvirtadalį visos baltymų masės. Suvalgius želė, skrandyje kolagenas išskaidomas į amino rūgštis – statybines medžiagas, kurias mūsų organizmas sukrauna į sąnarius, raiščius ir kremzles. Todėl jis ypač rekomenduojamas sportuojantiems. Žiemą pradėjo skilinėti nagai, išsausėjo, suplonėjo ir blizgesio neteko plaukai? Šią problemą taip pat galima išspręsti pradėjus dažniau valgyti drebučius ir želė. Be to, moterims nereikia jaudintis dėl savo figūros: nuo drebučių ir želė kilogramai neauga, riebalų ir cholesterolio nesusidaro, atvirkščiai – stangrėja kūnas, tvirtėja raumenys ir sąnariai, plaukai ir nagai tampa stiprūs ir sveiki, oda sensta lėčiau, todėl susidaro mažiau raukšlių. „Želatina taip pat padeda virškinti maistą ir yra naudojama gydant skrandžio bei žarnų ligas, padidintą rūgštingumą, kolitus ir Krono ligą, taip pat daugelį chroniškų ligų, pvz., diabetą, kraujo ligas, raumenų distrofiją. Ji padeda organizmui geriau įsisavinti pilnaverčius baltymus, todėl rekomenduojamas ir tiems, kas savo dietose negali vartoti mėsos“, – pasakoja V. Sakas.

Be ryškių cheminių dažų
Kulinarijoje želatina naudojama ruošiant daugybę daržovių, žuvies, paukštienos ir mėsos užpiltinių, uogų ir vaisių desertų. Šiandieną maisto prekių parduotuvėse randame įvairiausių rūšių želė. Gaila tik, kad daugelis jų yra ruošiamos su rafinuotu cukrumi, cheminiais skonio stiprikliais bei ryškiais cheminiais dažais, kurie valgytojams net liežuvius nudažo. „Klingų“ želė iš visų išsiskiria tuo, kad vaisiniai želė gaminami iš geros kokybės želatinos, jose naudojami natūralūs gamtiniai augaliniai dažai. Daugelis pasaulio šalių želė yra įteisinę ne kaip maisto papildą, o kaip pilnavertį maistą, todėl drebučius galima valgyti be didesnių apribojimų „Mėgstantiesiems ryškias sintetines spalvas, suprantama, teks nusivilti, bet juk svarbiausia – mūsų pačių ir vaikų sveikata. Kad išgautume ryškias spalvas, į desertines želė galime įdėti šviežių uogų ir vaisių, išskyrus ananasus, kivius ir papajas – juose esantys enzimai suardo želė, ir ji virsta skysčiu. Beje, ir vaisius geriau dėti supjaustytus mažesniais gabaliukais, nes želatina su jais geriau sulimpa“, – teigia V. Sakas. Moterims, turinčioms problemų dėl nagų ir plaukų, nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas pataria nevartoti jokių maisto papildų ir sintetinių vitaminų – geriau dažniau pasigaminti sau skanų želė desertą. Jis siūlo nesudėtingą receptą: kilogramą kaimiškos varškės sumaišyti su puse stiklinės kaimiškos neriebios grietinės, 50 g medaus, puse stiklinės pakepintų ir sutrintų migdolų. Viską suplakti mikseriu, kad pasidarytų vientisa masė, ją supilti į formą ir pusvalandžiui įdėti į šaldytuvą. Po to ant sustingusios masės gražiai išdėlioti 200 g abrikosų puselių (juose yra magnio ir geležies, suteikiančių nagams ir plaukams grožio), užpilti paruoštu patinkančio skonio „Klingų“ želė iš pakelio ir sustanginti. Toks desertas papuoš bet kokį puotos stalą, o jo nauda – neabejot

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą